Vervalste handtekening binnen huwelijk

Man en vrouw zijn gehuwd geweest in algehele gemeenschap van goederen. Het huwelijk is  door echtscheiding ontbonden. Tijdens het huwelijk is de man een lening aangegaan bij kredietverstrekker Defam. Met het geleende geld lost de man andere schulden af zoals bij Wehkamp, Otto en een creditcardmaatschappij.

De vrouw verzoekt de rechtbank in het kader van de verdeling van de ontbonden huwelijksgoederengemeenschap te bepalen dat de man de schuld aan Defam volledig voor zijn rekening moet nemen nu hij haar handtekening bij het aangaan van de lening heeft vervalst. De rechtbank wijst het verzoek af.

De vrouw gaat in hoger beroep. In hoger beroep stelt de vrouw dat de gelden uit de lening van Defam haar niet ten goede zijn gekomen en dat zij niet op de hoogte was van de lening omdat de man haar handtekening heeft vervalst en de administratie deed.

In hoger beroep overweegt het gerechtshof dat de lening bij Defam is aangewend ter aflossing van gemeenschapsschulden. Dat de vrouw niet op de hoogte was van deze schulden maakt dit niet anders. Ten aanzien van de schulden waarop is afgelost heeft de vrouw niet gesteld dat haar handtekening vervalst was. Omdat de gelden van Defam zijn aangewend ter aflossing van gemeenschapsschulden zijn de gelden de vrouw ten goede gekomen overweegt het hof. Dat de aflossing niet met haar toestemming is gebeurd maakt dat niet anders.

De conclusie is dat uiteindelijk in het midden kan blijven of de handtekening van de vrouw bij het aangaan van de lening bij Defam door de man is vervalst. De schuld aan Defam is een gemeenschapsschuld op grond van vorenstaande.

(Gerechtshof Amsterdam, 5 augustus 2014, ECLI:NL:GHAMS:2014:6076)

Ilse de Dobbelaere-Woets

22 april 2015