Oproepkracht minimaal 3 uur betalen

Een oproepkracht moet minimaal 3 uur salaris per oproep krijgen. Die regel staat al jarenlang in de wet, maar kwam onlangs door een arrest van het Gerechtshof Leeuwarden nogmaals in de publiciteit.

Het arrest kreeg merkwaardig genoeg de nodige aandacht. De 3-uursregeling staat namelijk al sinds 1998 in ons Burgerlijk Wetboek. De regel is destijds opgenomen om te voorkomen dat werkgevers misbruik zouden maken van oproepkrachten door hen vaak voor maar een uur op te roepen.

Het Gerechtshof Leeuwarden zet de voorwaarden voor de 3-uursregeling nog eens op een rijtje:

Het moet gaat om een contract van minder dan 15 uren per week, er is sprake van een oproepkracht en er is geen vast arbeidspatroon.

Het Gerechtshof bepaalde tevens dat bij oproepen die meteen achter elkaar volgen, niet dubbel geteld mag worden, maar doorgeteld moet worden. De kwestie betrof een taxichauffeuse die op oproepbasis werkte. Het is niet zo dat iedere taxirit van minder dan 3 uur voor 3 uur uitbetaald dient te worden. Indien de tijd tussen de ritten kort is (minder dan 15 minuten), dan mogen de ritten bij elkaar worden opgeteld. Anders zou het gevolg namelijk zijn dat een werknemer meer uren uitbetaald dient te krijgen dan de werkdag bevat, en dat kan volgens het Hof de bedoeling van de wetgever niet zijn geweest.

M. Claase