50% van de kinderalimentatie in natura

In de meeste gevallen betaalt de alimentatieplichtige de volledige kinderalimentatie aan de verzorgende ouder van de kinderen. Betaling in natura kan in overleg met en na toestemming van de verzorgende ouder. Deze regeling moet tevens worden vastgelegd bij de rechter.

In het onderhavige geval had de alimentatieplichtige vader zijn twijfels over de vraag of het volledige bedrag dat hij aan kinderalimentatie aan zijn ex-vrouw betaalde ook daadwerkelijk aan de kinderen werd besteed. De man heeft een eenzijdig verzoek ingediend bij de rechtbank. Hij heeft de rechtbank verzocht om te bepalen dat hij de helft van de alimentatie naar zijn ex-partner dient over te maken en dat hij de andere helft zelf direct aan de kinderen zou spenderen in de vorm van kleding en sportclubs.

Het Hof Den Bosch heeft dit verzoek toegewezen, mede omdat de ex-partner van de man ter zitting had toegeven dat zij een deel van de alimentatie gebruikte om zelf rond te komen. De man moet de uitgaven voor zijn kinderen overigens wel kunnen aantonen.

Bron: Alimentatie Nieuwsbrief maart 2011 nr. 6