Letselschade; Ongevallen zitten in een klein hoekje!

Ongevallen zijn er in vele verschillende soorten en maten. Zo kennen we een verkeersongeval, een arbeidsongeval en een medische fout. Denk ook aan sportongevallen en een kop warme thee die u over u krijgt. De vraag is echter wat te doen na een dergelijk ongeval.

Wat is letselschade?
Van letselschade is sprake indien u ten gevolge van een ongeval lichamelijke en/of geestelijke schade heeft. Wanneer het letsel door de schuld van een ander is opgelopen, kan er een letselschadeclaim ontstaan. Dit zou betekenen dat u dan recht heeft op schadevergoeding. U moet niet denken aan de enorme bedragen zoals we die wel eens horen uit de Verenigde Staten. Deze wekken soms te hoge verwachtingen.

Aan welke schadeposten moet u denken?
Bij schade dient u een onderscheid te maken tussen de materiele en de immateriële schade. Materiele schade is de schade welke we direct in geld kunnen uitdrukken. Denk hierbij aan beschadigingen aan uw auto, fiets of kleding. Maar denk ook aan misgelopen inkomsten, kosten van medicijnen, het ziekenhuis en huishoudelijke hulp. Immateriële schade is de schade die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld verdriet, pijn en het verlies aan levensvreugde. De schade die wordt uitgekeerd voor immateriële schade wordt ook wel het zogenoemde ‘smartengeld’ genoemd.

Wat concreet te doen?
Bij een letselschadezaak zijn vele partijen betrokken. Denk o.a. aan een medisch adviseur, een verzekeraar, een schaderegelaar en een arbeidsdeskundige. Gezien de vele partijen is het zeer raadzaam om iemand aan uw zijde te hebben die u met raad en daad bijstaat. Bent u betrokken geweest bij een ongeval en heeft u schade, maak dan een afspraak via het secretariaat van ons kantoor.

Anneline Nieuwenhuijse

Mei 2014