Bomen, schuttingen, hagen en buren

Het zijn vragen die veel voorkomen: “Hoe zit het met die boom van de buurman die ons zonlicht ontneemt?”, “Mag ik de takken die overhangen verwijderen als de buurman het niet doet?” en “Ben ik de eigenaar van de schutting omdat mijn buren er niet aan bij willen dragen?”. Maar hoe zit het nu eigenlijk??

De boom die het zonlicht ontneemt
Een boom mag niet zomaar op elke plaats in uw tuin geplant worden. Om te zorgen dat de buurman voldoende licht op zijn erf krijgt is er in de wet geregeld dat u geen hoog opgroeiende bomen of struiken dicht bij de grens van uw erf mag zetten.

Voor plaatsing van hoge bomen geldt een richtlijn van drie meter uit de grens. Voor niet hoogstammige wordt een afstand van 50 centimeter aangehouden. Voorgaande kan per gemeente weer afwijken. De verschillende gemeenten hebben namelijk de bevoegdheid om in hun plaatselijke verordeningen andere afstanden te hanteren. Hier moet dus altijd even op gelet worden.

Overhangende takken
We kennen het allemaal wel uit de kennissenkring of van de tv: de takken van de buurman hangen over de omheining. De buurman is verzocht om de takken te verwijderen maar deze doet dat niet. Mag u ze nu zelf verwijderen?

Ja, dat mag. De eigenaar van een stuk grond mag overhangende takken of wortels namelijk uit zijn gebied uitroeien. De eigenrichting mag alleen nadat u uw buurman tevoren hebt gewaarschuwd en hem de mogelijkheid hebt gegeven het zelf te doen.

De gemeenschappelijke schutting
U wilt een schutting op de erfgrens plaatsen. Uw buren gaan hiermee akkoord maar zij willen niet meebetalen. Toch wilt u de schutting plaatsen, maar van wie is die schutting dan?

U zou verwachten omdat u de schutting betaalt dat u dan enig eigenaar bent. Dat is echter niet het geval! Vanaf het moment dat de schutting exact op de erfgrens staat, is deze gemeenschappelijk eigendom. Dat wil zeggen dat beide buren ieder voor de helft verantwoordelijk zijn en weer tezamen moeten beslissen in het geval de schutting weer een heg of iets anders moet worden.

Dit zijn slechts enkele vragen die boven komen als we aan het ‘burenrecht’ denken. Heeft u een geschil met uw buren of wilt u weten hoe het nu precies zit, neem dan contact met ons op.

Anneline Nieuwenhuijse

December 2013