Aansprakelijkheid wedstrijdorganisator voor schade toeschouwer

Bij een mountainbikewedstrijd is een van de deelnemers bij het afdalen van een trap ten val gekomen en met een toeschouwer uit het publiek in botsing gekomen. De toeschouwer stond naast de trap, in een met lint afgezet toeschouwersgebied. De vraag diende zich aan of de organisator aansprakelijk was voor het letsel van de toeschouwer of dat er sprake was van diens eigen risico.

Het gaat er dan om of de organisator van het evenement, gelet op alle omstandigheden van het geval, tekort is geschoten in de zorg die van haar jegens toeschouwers verwacht kon worden. Gezien het karakter van de wedstrijd waren valpartijen van de bewuste trap voorzienbaar. Zeker voor deze ervaren organisator. De organisator heeft het publiek niet gewaarschuwd en heeft als enige veiligheidsmaatregel afzetlint geplaatst bij de trap.

De organisator was op de hoogte van het feit dat de mountainbikers op dergelijke trappen gevaarzettend gedrag vertonen, maar heeft geen maatregelen getroffen het publiek daartegen te beschermen. Het wordt de organisator kwalijk genomen dat hij zo onzorgvuldig is geweest publiek zo dicht bij een risicovol deel van het parcours toe te laten. Het letsel had eenvoudig voorkomen kunnen worden door het afzetlint wat verder te plaatsen. De mountainbiker zou dan bij een val niet direct in het publiek zijn beland.

De rechtbank Arnhem oordeelde dan ook dat de organisator volledig aansprakelijk is voor het letsel dat de toeschouwer is overkomen.