Wijziging WW-uitkering

Per 1 januari 2016 zal de duur van de verlengde ww-uitkering anders worden berekend.

Bij het verliezen van je baan lukt het niet altijd om op tijd een andere baan te vinden. Als dat niet lukt, kan je in aanmerking komen voor een ww-uitkering. De ww-uitkering is een tijdelijke uitkering die men ontvangt om het inkomensverlies tussen de twee banen op te vangen.

Er bestaat een zogenaamde basisuitkering en een verlengde uitkering. Op de basisuitkering heb je recht indien je voldoet aan de wekeneis. Dat betekent dat je in een periode van 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid minimaal 26 weken moet hebben gewerkt. Op de verlengde uitkering heb je recht indien je naast het voorgaande ook voldoet aan de jareneis. Dat betekent dat je de periode van 5 jaar voorafgaand aan de werkloosheid minimaal 4 jaren hebt gewerkt.

Per 1 januari 2016 blijft de basisuitkering hetzelfde. De verlengde uitkering zal echter wijzigen. Thans is het zo dat je voor elk gewerkt jaar 1 maand ww-uitkering ontvangt. Vanaf 1 januari 2016 geldt dit nog maar voor de eerste tien jaar. Vanaf het elfde jaar ontvang je nog een halve maand WW-uitkering.

Anneline Nieuwenhuijse

2 november 2015