Telefoongebruik op de fiets per 1 juli 2019 verboden

Al jaren is het verboden om als bestuurder van een auto en ook als bestuurder van een scooter/snorfiets je mobiele telefoon in de hand te houden tijdens het rijden.

Vanaf vandaag, 1 juli 2019, geldt dit verbod ook voor fietsers. Op deze manier wil de wetgever de verkeersveiligheid vergroten en voorkomen dat een fietser minder goed op de weg let omdat er tijdens het fietsen bijvoorbeeld wordt ‘gewhatsappt’ of gebeld. 

De wet verbiedt het vasthouden van een telefoon, je kan derhalve ook beboet worden als je je telefoon ongebruikt in de hand houdt. Het is om die reden aan te raden om als fietser je telefoon altijd in je jas-, broekzak of tas te steken.

Volgens de minister van Justitie en Veiligheid zal het telefoonverbod in het begin extra gehandhaafd worden. De kans dat je in de eerste weken na 1 juli 2019 een boete krijgt bij een overtreding is daarom wellicht wat groter. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat er eerst nog gewaarschuwd wordt voordat de boete wordt uitgeschreven. De verbod geldt voor alle leeftijden dus ook kinderen kunnen worden beboet.

Let dus vanaf vandaag goed op en denk na voordat je je telefoon gebruikt op de fiets. Deze overtreding wordt namelijk beboet met een boete van € 95,-

1 juli 2019

Marloes de Houck