Gratis standaard consult bij een OM-strafbeschikking

Het Openbaar Ministerie kan bij veel voorkomende, lichte strafbare feiten zoals winkeldiefstal, rijden onder invloed of vandalisme zelf een straf opleggen. Tijdens een OM-zitting stelt de officier van justitie of iemand die namens hem werkt de verdachte vragen over de gebeurtenis. De verdachte kan dan zijn/haar kant van het verhaal vertellen. Aan het eind van de OM-zitting hoort de verdachte of hij/zij een straf krijgt of niet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een zitting bij de politierechter is er geen rechter bij de OM-zitting aanwezig

De straf tijdens een OM-zitting heet een ‘strafbeschikking’. Mogelijke straffen zijn bijvoorbeeld een geldboete, een taakstraf van maximaal 180 uur of een schadevergoeding voor het slachtoffer. Het opleggen van een gevangenisstraf is niet mogelijk bij een strafbeschikking, omdat dit alleen opgelegd kan worden door een rechter.

Sinds 1 april 2021 kan iedere verdachte die verhoord dient te worden door het Openbaar Ministerie wegens de oplegging van een OM-strafbeschikking een gratis gesprek met een advocaat krijgen. Voor dit gesprek, een standaard consult, hoeft geen eigen bijdrage opgelegd te worden zoals normaal het geval is bij door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (pro-deo/toevoeging).

De verdachte kan toegang krijgen tot een strafrechtadvocaat via een speciaal telefoonnummer dat het OM vermeldt in de uitnodiging van de hoorzitting. De verdachte kan ook zelf een advocaat raadplegen, zoals bijvoorbeeld een van onze strafrechtadvocaten.

Het standaard consult moet voor de dag van de hoorzitting plaatsvinden. Afhankelijk van de situatie kan het gesprek telefonisch, via een beeldverbinding of face-to-face plaatsvinden.

Voor het verlenen van rechtsbijstand tijdens het verhoor waar het OM voornemens is een strafbeschikking op te leggen is niets gewijzigd. Dit geldt alleen voor een consult voorafgaand het verhoor.

Heeft u hier nog vragen over of wenst u bijstand in een dergelijke strafzaak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Anneline Nieuwenhuijse

6 april 2021