De WOZ-waarde wordt kenmerkend voor de maximum huurprijs

De maximale huurprijs vindt zijn grondslag in het puntensysteem. Vanaf 1 oktober 2015 zal dit systeem worden aangepast en wordt de maximale huurprijs mede bepaald door de WOZ-waarde. Verwacht wordt dat deze verandering zorgt voor een betere doorstroming naar de koopmarkt.

Momenteel wordt de maximum huurprijs vastgesteld op basis van een puntensysteem. Bij dit systeem worden punten toegekend aan onder meer de energieprestatie, de kwaliteit van de voorzieningen en de oppervlakte van de woning. Door de WOZ-waarde onderdeel uit te laten maken van het systeem, wordt ook de gewildheid en de locatie van de woning meegenomen in de huurprijsbepaling. Kortom, de huurprijs in gewilde gebieden – zoals het centrum van grote steden of andere populaire buurten – wordt hoger. Om te voorkomen dat de huurprijzen ineens omhoog schieten blijft er wel een maximale stijging bestaan.

In het nieuwe systeem zal de WOZ-waarde voor ongeveer een kwart mee gaan wegen in het puntentotaal. Het gevolg is dat investeren in nieuwe huurwoningen aantrekkelijker wordt gemaakt. Mede hierdoor wordt een betere doorstroming naar de koopmarkt gerealiseerd.

Omdat de WOZ-waarde vanaf oktober invloed krijgt op de maximale huurprijs is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de waarde.

Anneline Nieuwenhuijse 

Augustus 2015