Coronavirus en reizen; wat zijn uw rechten?

Door de coronacrisis houden veel landen het luchtruim gesloten en zijn accommodaties dicht. Reisaanbieders zijn hierdoor genoodzaakt reizen te annuleren en bieden vervolgens een voucher aan. Moet u deze accepteren?

Het antwoord is nee. Indien uw reisaanbieder uw vakantie annuleert heeft u wettelijk gezien recht op uw geld terug. U hoeft de voucher dan ook niet te accepteren. Echter, in deze crisistijd kan het wel redelijk zijn om de voucher te accepteren. Immers, ook reisorganisaties gaan door een moeilijke tijd. Daarbij geldt dat veel reisaanbieders zijn aangesloten bij een garantiefonds. Mocht uw aangesloten reisaanbieder failliet gaan, dan betaalt het fonds het tegoed van de voucher aan u terug. Het blijft echter uw keuze of u de voucher al dan niet accepteert.

U heeft geen recht op vergoeding van extra kosten. Denk hierbij aan de kosten voor inentingen en een visum. De coronacrisis betreft immers een overmacht situatie waar ook uw reisaanbieder geen invloed op heeft.   

Het ligt anders wanneer de vlucht nog gaat of de accommodatie nog beschikbaar is en u zelf degene bent die wil annuleren. In dat geval kan en mag de aanbieder de dienst nog leveren. Of u kosteloos mag annuleren is in dat geval afhankelijk van de voorwaarden die de reisaanbieder hanteert. Informeren bij uw annuleringsverzekering kan in dat geval ook verstandig zijn.

Mocht u vragen hebben over uw geplande vakantie,  neem dan gerust contact met ons op!

3 april 2020

Nathalie van Poucke