Bestelde producten vanwege het corona virus niet geleverd, wat nu?

We zien op dit moment dat er bepaalde productieprocessen vanwege het corona virus stil gelegd worden en dat producten hierdoor, en vanwege de grote vraag, niet of veel te laat worden geleverd. Hierdoor kan je schade hebben geleden. Kun je deze schade verhalen?

Ja, indien je schade hebt opgelopen vanwege het niet of niet tijdig ontvangen van je product, dan kun je deze schade proberen te verhalen op de betreffende leverancier. Dit geldt zowel voor koop (met levertijd) in een fysieke winkel, als bij een koop of afstand.

Het is echter goed mogelijk dat de leverancier zich ten tijde van het corona virus beroept op overmacht, waardoor de leverancier meent niet schadeplichtig te zijn. Vaak staat er in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op een overeenkomst wanneer er sprake is van overmacht en wat de gevolgen daarvan zijn.

Of er daadwerkelijk sprake is van een overmachtsituatie, is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden van het betreffende geval. Daarbij speelt onder andere de vraag mee of partijen bij het plaatsen van de bestelling al hadden kunnen weten dat er niet geleverd zou kunnen worden in verband met het virus en of er ook echt niet meer kan worden geleverd op andere wijze.

Is er daadwerkelijk een overmachtsituatie? Dan is de leverancier geen schadevergoeding verschuldigd.

Voor consumenten geldt ook nog het volgende: Op dit moment koopt men veel producten online omdat de fysieke winkels gesloten zijn. Wanneer men iets op afstand koopt, denk hierbij aan een webwinkel of telefonisch, geldt dat een consument zonder opgaaf van reden kan afzien van de koop binnen uiterlijk 14 dagen na ontvangst van het betreffende product. Dit kan ook al voordat het product is ontvangen.

Krijg je signalen dat jouw product niet of veel te laat wordt geleverd vanwege de coronacrisis, dan kun je dus van de koop afzien en je geld terug vragen. Let wel: je dient dan wel als consument het product te hebben gekocht. Voor bedrijven gelden andere regels.

31 maart 2020

Marloes de Houck