Akkoord over grootschalig justitieel complex in Vlissingen

Het eerste justitieel complex in Nederland met een zwaarbeveiligde penitentiaire inrichting én rechtbank komt in Vlissingen. Minister Sander Dekker heeft bekendgemaakt dat er definitief een akkoord is over de bouw van het justitieel complex in Vlissingen.

De Zeeuwse stad krijgt een zwaarbeveiligde rechtbank, een penitentiaire inrichting met een extra beveiligde inrichting, een strategisch kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit en een beveiligde werk- en overnachtingslocatie voor rechters, officieren van justitie en advocaten.

De ministerraad is akkoord gegaan met een investeringsplan voor het complex in Vlissingen. Dit wordt beschouwd als een compensatie voor het intrekken van het besluit met betrekking tot de komst van een marinierskazerne. De Provinciale Staten van Zeeland, de gemeenteraad van Vlissingen en het waterschap hebben ingestemd met het plan.

Extra beveiligde inrichting

De extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught raakt voller waardoor er behoefte is aan een tweede EBI. De tweede EBI in Vlissingen zal 30 plaatsen voor gedetineerden krijgen. De EBI in Vught heeft 18 plaatsen. Naast de 30 plaatsen in de EBI in Vlissingen, zullen er ook 192 andere plaatsen komen voor verschillende afdelingen, zoals een afdeling voor terroristen.

Hoog beveiligde rechtbank

Voorts zullen in de nieuwe zwaarbeveiligde rechtbank strafzaken worden behandeld waarbij zware veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. De huidige extra beveiligde locaties (het Justitieel Complex Schiphol en de Bunker in Amsterdam) zijn namelijk niet meer toereikend om alle zittingen aan te kunnen.

Het justitieel complex is door de unieke combinatie van een gevangenis en rechtbank in een zwaarbeveiligde omgeving een nieuw concept voor Nederland. In het complex kan in één beveiligde omgeving zware vluchtgevaarlijke criminelen worden gedetineerd en berecht. Doordat het in één complex is, wordt de vervoersbewegingen bij een deel van de gedetineerden verkleind waardoor het risico op ontvluchting ook afneemt.

Beveiligde werk- en overnachtingslocatie

Om ervoor te kunnen zorgen dat de advocaten, officieren van justitie en rechters hun werk veilig kunnen uitvoeren, komt op het complex ook een beveiligde werk- en overnachtingslocatie. Op die locatie kunnen zij veilig aan de zittingen werken en overnachten. Dit vermindert de reistijd en het risico tijdens vervoersbewegingen.

Met de komst van het kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit en het Justitieel Complex Vlissingen krijgt Vlissingen een belangrijke rol bij het opsporen, vervolgen en berechten van zware criminaliteit. Daarnaast zal het complex een merkwaardige schakel zijn tussen Vlissingen en landelijke justitiële organisaties.

Naar verwachting verschaffen de investeringen werkgelegenheid voor zo’n duizend mensen.

Kamerbrief nadere informatie Justitieel Complex Vlissingen

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/07/14/tk-nadere-informatie-over-justitieel-complex-vlissingen

31 juli 2020

Marloes de Houck